Gezondheid is een sociale kwestie

Gezondheid is een sociale kwestie volgens Malou van Hintum. Ze schreef hierover op nrc.nl en haalde Tonneke aan als voorbeeld. Ze legt o.a. uit waarom een stappenteller voor verzekeringskorting geen onschuldige gadget is. Hieronder vind je een deel van haar artikel.

Malou heeft onlangs een lezing verzorgd in Eersel en ging daarna met de pet rond. Ze haalde hierbij € 366,00 op voor de actie van Tonneke! Superbedankt!

Een stappenteller is geen onschuldige gadget, maar een icoon van de hyperindividualisering van ons denken over gezondheid, waarin zelfdisciplinering en ‘eigen schuld’ centraal staan. Maar: gezondheid is in de eerste plaats een sociale kwestie, geen individuele. De fitte hardlopers die met hun AirPods in en de blik op oneindig de realiteit van arme medeburgers letterlijk en figuurlijk voorbijrennen, dragen aan die sociale kwestie maar weinig bij.

Nee, dan de Tilburgse ‘Tonneke’, met haar rijdende winkel. De documentaire Laatste der Mohikanen toont hoe ze ‘hulp, liefde en aandacht’ aan hulpbehoevende Tilburgers geeft. Ze houdt in de gaten wie ziek of zwak is, belt zo nodig een sociaal werker of hulpverlener, en laat mensen die krap zitten maar wel moeten eten op de pof kopen.

Tonny heeft overgewicht en rookt. Volgens het geïndividualiseerde disciplineringsdenken zou ze geen beloning krijgen voor haar sociale en gezondheidsbevorderende werk, maar straf omdat ze een ongezonde levensstijl heeft. Op dit moment is er 18.500 euro opgehaald voor de actie ‘Help Tonneke aan een wagen’: haar rijdende winkel is kaduuk. 60.000 euro is nodig. Zo’n rijdende winkel is voor onze volksgezondheid en voor de financiële houdbaarheid van ons zorgstelsel een betere investering dan stappentellers.

Malou van Hintum, nrc.nl 7 januari 2020